De plek voor

blogs & nieuwtjes

Ze kan geen NEE zeggen

Ze is té behulpzaam en zorgt voor íedereen. Ze cijfert zichzelf helemaal weg, zegt ze. Ze vertelt me dat ze heel erg op haar moeder lijkt, zij is ook altijd aan het regelen. Werkte elke dag mee in het familiebedrijf en zorgde er ook nog voor dat iedereen kreeg wat hij nodig had. Ze doet hetzelfde als haar moeder. Ze wil wat steviger worden in wat zij zelf echt wil.

Ze is aanwezig, energiek en pittig.

We zoeken een lekker plekje in het gras, in de schaduw van een boom, uit de hete zon.

Na een tijd van stilte vraag ik haar door wie ze eigenlijk gezien wil worden. Mijn moeder, zegt ze direct. Maar ze ziet het niet, hoe hard ik mijn best ook doe. Wat ziet ze niet? Mij! Ik ben nooit echt mezelf bij mijn moeder. Ik probeer altijd degene te zijn die zij wil dat ik ben. Wie wil zij dan dat je bent? Dat weet ik eigenlijk niet, gewoon zoals ze me kent. Zoals ik altijd ben als ik bij haar ben. Dan doe ik alles om haar maar blij te maken. Terwijl ze dit zegt, kijk ik naar haar. Ik zie dat ze haar kaken op elkaar klemt en haar handen zijn vuisten geworden. Haar lichaam is gespannen.

Als ik haar vraag waar ze geleerd heeft om een ander blij te maken, zegt ze dat ze dat als klein meisje al deed. Ze maakte haar ouders, vooral haar moeder, graag blij. Ze deed allerlei kleine klusjes om het blije gezicht van mama te zien. Dan dronken ze een kopje thee met een lekker koekje. Dat was hun tijd samen en dan voelde ze een enorme band met haar moeder. Ze kijkt nu zacht voor zich uit, haar handen zijn ontspannen. De spanning is weg. Ze is bij de liefde van haar moeder.

Ze is enig kind, geen strijd om aandacht zou je denken. Toch heeft ook zij haar manier gevonden om aandacht te krijgen. Helpen, ontlasten en een ander blij maken. Deze lessen heeft ze zichzelf geleerd toen ze klein was en zijn een groot deel van haar geworden. Het heeft haar ook veel gebracht. Ze is toegankelijk, warm, heeft doorzettingsvermogen en is enorm flexibel.

Ze bedankt haar zorgkwaliteiten en haar kracht en wat die haar gebracht hebben tot nu toe. Maar nu is het tijd om voor mezelf te gaan zorgen.

Als ik morgen een kop thee bij mijn moeder ga drinken, durf ik misschien mezelf al een beetje te laten zien, zegt ze met een glimlach.

www.organiz4u.nl