De plek voor

blogs & nieuwtjes

Je gedrag van vandaag is beïnvloed door je eigen verleden

Onlangs heb ik vanaf een afstandje toegekeken hoe mijn zoon met zijn klas een barbecue had bij ons in de tuin. Ik ben er heerlijk voor gaan zitten in m’n loungestoel; kopje thee en luchtig boekje erbij. Afwisselend lezen en kijken naar het groepje pubers, net alsof je naar een reality-programma op tv kijkt.


Groepsdynamiek

15 knapen en 1 meid samen in een klas. Ze proberen hun plek in deze groep te vinden. Eigenlijk is dit zoals het ons blijft vergaan. Je komt samen in een groep waar je niet altijd voor kunt kiezen. Je bent een van de studenten in een opleiding, een lid van een team binnen de afdeling waar je werkt, een functie in een schoolbestuur, maar ook zus van of de vriend van. Bij elke groep zie je de zelfde dingen gebeuren en zie je mensen zoeken naar hun plaats in een nieuwe situatie óf in hetzelfde (ongewenste?) gedrag stappen in een bestaande situatie.


Patronen en overtuigingen

Als je in een groep bent, kun je gehinderd worden door jezelf. Door hoe jij kijkt naar de wereld en het leven. Door jouw gedragspatronen en jouw overtuigingen. Misschien ben jij heel rustig en vind je het storend dat een ander zo uitbundig is.

Maar vind je het eigenlijk wel storend?
Of ben je misschien een beetje jaloers?
Omdat jij ook wel wat uitbundiger zou willen zijn?
Maar dat heb je niet meegekregen of geleerd.
Dus ja, zo ben je nu eenmaal niet.


Vaak worden we gehinderd door onze overtuigingen in hoe we naar een ander kijken.
Mooi om voor jezelf eens te onderzoeken wat jij doet als je in een groep zit. Welke plek neem je in, wat doe je en hoe voelt dat wat je doet.….en vind ik dat eigenlijk wel zo fijn? En wat zou je daar dan aan willen veranderen?


Wil je deze blog delen, delen, delen….

Thx