Ben jij een hoofddenker of een buikdenker?

Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Om de knoop door te hakken en dan te accepteren dat je een keus hebt gemaakt. Of krabbel je dan toch weer terug en begint het proces opnieuw. Hoe zorg je er nou voor dat je gaat kiezen en bij je keuze blijft.

Grofweg kun je keuzes maken met wat je verstand (hoofd) of met je gevoel (lijf).

We zijn vaak geneigd om datgene wat we voelen niet zo serieus te nemen – zeker niet als het subtiel is- omdat we geleerd hebben om meer waarde te hechten aan de redeneringen van ons verstand. Toch kan het heel inspirerend zijn om je meer te laten leiden door je gutfeeling, of – op z’n Nederlands- je onderbuikgevoel.

Keuzes maken met je hoofd
Als je met je verstand kiest, beredeneer je waarom je iets wel of niet doet. Dit klinkt nu heel makkelijk, maar dat is het niet. Je kunt blijven piekeren en nadenken. Je komt er niet meer uit. Met vaak het resultaat dat je niets doet. En dan heb je ook nog zo’n stemmetje dat je in de weg. Dat stemmetjes draagt enorm bij aan het twijfelen: weet je wel zeker dat je dit wil, het is nu toch zo slecht nog niet, weet je eigenlijk wel of het echt zo is, hoe weet je dat, kan je dat eigenlijk wel. Het stemmetje is zeer kritisch en zorgt ervoor dat je nog meer piekert, stress gaat voelen en je je keuze uit blijft stellen.

Keuzes maken met je onderbuik
Als je keuzes maakt vanuit je onderbuik, dan ga je op je intuïtie af. Eigenlijk weet iedereen wel welk gevoel ik bedoel. Dit hebben we allemaal wel eens ervaren. Je voelt het ‘deep down’. En meestal krijg je er later spijt van als je niet naar dat gevoel luistert. Een keuze maken met je onderbuik vraagt dat je naar binnen keert. Dat je contact maakt met je lichaam én er dan naar luistert. En daar zit vaak het probleem. Daar nemen we de tijd niet voor. Want piekeren met je hoofd kan tijdens het autorijden, maar luisteren naar je lijf vraagt toch even wat tijd en aandacht.

Probeer het toch maar eens de komende tijd. Begin met eenvoudige keuzes waar niet al teveel van afhangt, zodat je steeds beter de signalen van je lichaam herkent. Zo leer je op je gevoel en je intuïtie te vertrouwen en wordt het maken van keuzes steeds gemakkelijker.

Hoe kom je bij je onderbuikgevoel
Ga lekker zitten, liggen of staan.Adem een aantal keren diep in door je neus en uit door je mond. Zucht er maar lekker bij, dat lucht op. En stel jezelf dan hardop de volgende vragen:

  • Maakt deze keuze mij blij, enthousiast en vrolijk?
  • Ontstaat er door deze keuze meer vrijheid of ruimte?
  • Hoe draagt deze keuze bij aan mijn geluk (en dat van mijn gezin)?


En wat voel je nu. Voelt je onderbuik licht en rustig? Kun je diep en rustig ademhalen. Dan weet je dat je er goed aan doet die keuze te maken. Voelt je onderbuik drukkend en zwaar en lukt het niet om je ademhaling rustig te houden. Dan weet je dat je de keuze niet moet maken. Je gevoel/lichaam weet altijd het juiste antwoord. Als je daarnaar durft te luisteren wordt het maken van keuzes een stuk gemakkelijker.

Ik gebruik deze manier heel vaak. Ik gebruik het voor hele eenvoudige beslissingen, zoals koop ik het jurkje wel of niet. En voor ingewikkeldere beslissingen. Als je de keuze hebt gemaakt, kun je zoeken naar manieren om het uit te voeren. Want niet iedere beslissing is even eenvoudig te realiseren.

Elke dag begeleid ik mensen bij het maken van keuzes. Van hele kleine keuzes tot grote. Vaak wordt gedacht dat ik de keuze dan wel maak “wat zou jij doen?” Maar dat doet er niet toe. Het gaat erover dat jij de keuze maakt. Dat jij zegt wat jij wilt doen. Dat jij ontdekt wat je tegenhoudt en dat je leert om naar je gevoel te luisteren als er een keuze gemaakt moet worden.

Ik begeleid je naar je keuzemoment. De eerste stap is in beweging komen. Starten met erkennen dat er een keuze gemaakt moet worden, ook als je nog niet weet wat de te nemen keuze precies is.

Wil je in beweging komen? Wil je zelf bewuste keuzes maken? Wil jij ook vertrouwen op je gevoel? Ik luister graag naar je. Stuur me via Facebook een Persoonlijk Berichtje met jouw dilemma, vraag of wat je bezig houdt. Ik reageer altijd. Groet, Mariëlle Broeks: www.Organiz4U.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *